Pálinka kihozatal
|
Pálinka típusuk
|
Jellemző kihozatal:
hlf/100kg |
Kiadható:
hlf/100kg |
|
Almatermésüek: |
||
|
alma
|
3 - 5
|
5
|
|
birs
|
2 - 2,5
|
4,5
|
|
körte
|
3 - 4
|
4,5
|
|
Csonthéjasok: |
||
|
meggy
|
3 - 4
|
5
|
|
őszibarack
|
3 - 4
|
4
|
|
szilva
|
4,5 - 5,5
|
7
|
|
cseresznye
|
5 - 7
|
4
|
|
kajszibarack
|
4 - 5
|
5
|
|
Bogyós gyümölcsüek: |
||
|
szamóca
|
2 - 3
|
3
|
|
málna
|
2 - 2,5
|
3
|
|
szeder
|
2 - 3
|
3
|
|
ribizli
|
3 - 4
|
3
|
|
Vadon termők |
||
|
madárberkenye
|
alacsony
|
3
|
|
csipkebogyó
|
alacsony
|
3
|
|
som
|
alacsony
|
3
|
|
bodza
|
3 - 4
|
3
|
|
Szőlő és szőlő alapúak |
||
|
seprő
|
nagyon változó
|
8
|
|
bor
|
nagyon változó
|
9
|
|
szőlő
|
nagyon változó
|
8
|
|
törköly
|
nagyon változó
|
6
|
|
Vegyes |
||
|
vegyes gyümölcs
|
nagyon változó
|
6
|
hektoliterfok (hlf): a párlatok alkoholtartalmának kifejezésére alkalmas mértékegység.
1 hlf mennyiségű párlatban 1liter 100%-os alkoholtartalomra átszámolt etil-alkohol van.
HLF= Liter szorozva valódi alkohol fok, osztva 100
alkohol kihozatal: (100 kg) gyümölcsből kinyerhető párlat mennyisége hektoliterfokban kifejezve.
Az itt megadott szeszhozam (kihozatali arányszám) csak laboratóriumban érhető el, ahol a feldolgozás párolgási veszteségtől mentes. Üzemben a feldolgozási viszonyoktól függően a kapott értékből 10-20%-ot le kell vonni, továbbá a ballasztanyagokat is figyelembe kell venni, amelyek az értéket további 5-14%-kal csökkentik.
